Miten pääset mukaan

Pyöräsuunnistus on luonnonläheinen ja vauhdikas liikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille ja tasoisille harrastajille aktiivikilpailijasta satunnaiseen nautiskelijaan. Suunnistuselementti tuo perinteiseen maastopyöräilyyn lisää elämyksellisyyttä ja vaihtelevuutta, pyöräily etenemismuotona tarjoaa vauhdikkaamman ja nivelystävällisemmän vaihtoehdon juoksulle. Lajin vahvuuksiin kuuluu myös se, että jokainen reitti on aina erilainen ja täysin virheettömän suorituksen tekeminen erittäin vaikeaa. Pyöräsuunnistuksessa voit silti aina edetä oman tavoitetasosi mukaan; kilpailu- ja harrastetapahtumiin osallistuminen kannattaa vaikka etsisitkin harrastukseltasi ensisijaisesti hyvää mieltä ja parempaa kuntoa.

Lajin perusvarusteina riittävät maastopyörä, kypärä ja karttateline, joka kiinnitetään ohjaustankoon. Kilpailutapahtumissa tarvitaan lisäksi leimausväline. Suomessa leimausvälineenä on tavallisesti joko perinteinen EMIT tai sen nykyaikaisempi versio EmiTag, joka mahdollistaa rastin ohittamisen pysähtymättä. Leimauskortteja ja karttatelineitä on myynnissä esim. Suunnistajan kaupasta. Karttatelineitä voit tiedustella myös täältä.

Jos hallitset maastopyöräilyn perusteet ja tunnet suunnistuksen perustaidot, sopiva paikka lajikokeiluun löytyy kuntorasteilta, joita järjestetään arki-iltaisin useilla eri paikkakunnilla. Kaikilla paikkakunnilla tarjolla ei vielä ole pyöräsuunnistusta tai se on ohjelmassa vain silloin tällöin, joten tarkista aina etukäteen tapahtumien tiedot. Vinkkejä sopivista harrastetapahtumista löydät täältä. Pyöräsuunnistukseen erikoistuneita kuntotapahtumia tarjoaa esim. Tampereen seudun Fillarirastit sekä Etelä-Suomessa järjestettävä Miry-cup. Kuntorasteille voit osallistua ilman ennakkoilmoittautumista, pientä karttamaksua vastaan. Halutessasi voit osallistua myös ilman ajanottoa.

Suomen Suunnistusliiton kilpailutarjonnasta löydät tietoa IRMA-palvelusta, jonka kautta voit myös ilmoittautua tapahtumiin sekä tarkastella menneiden tapahtumien tuloksia. Kilpailuihin osallistumista varten tarvitset suunnistusseuran sekä kilpailulisenssin.