Ratamestarin lausunto

Lämpimästi tervetuloa!

Melkoinen spektaakkeli tuloillaan, man kan säga!

On aika pyöräsuunnistushistorian ensimmäisen SM-yhteislähtökilpailun, joka on mukana useita erilaisia lajeja sisältävällä SM-viikolla ja näkyy vielä televisioissa. Mahtavaa, että uskaltauduit mukaan!

On aika ainutlaatuisen hetken suomalaisessa talviurheilupyhätössä, jossa on kautta aikain eletty ikimuistoisia hetkiä ja kirjoitettu moninaisia tarinoita sekä maamme että kansainväliseenkin urheiluhistoriaan. Nyt jokainen teistäkin pääsee suuntaamaan katseensa ylöspäin ja kaikki ainakin fiilistelemään reittiä tuplatunnelilta kohti yleisön pauhua!

Sunnuntaina 6.8.2023 saat Karpalon montussa eteesi uunituoreen, ISMTBOM 2022 normien mukaisesti laaditun, A3 kokoisen, 1:7500 mittakaavaisen ja 5m käyrävälillä varustetun pyöräsuunnistuskartan Lahden Urheilukeskuksesta. Haasteenasi on yksi Suomen suosituimmista ulkoilualueista ja lähiliikuntapaikoista. Salpausselän harjuja ylös- alas menee runsaasti ja saman suuntaisesti todella vauhdikkaita uria, joiden väliin on muodostunut pienempien polkujen tehosekoittimia. Kaikki alueen polut ovat kohtuu mukavasti ajettavia, pahimpien polkujen sijaitessa jyrkimpien korkeuserojen laitamilla. Iso osa alueesta on jonkinlaista suojelualuetta ja siksi alueelle on asetettu oikomiskielto.

Kartan pohja-aineistona on käytetty alueen suunnistuskarttaa vuodelta 2021: https://www.suunnistusliitto.fi/system/wp-content/uploads/2023/06/Urheilukeskus2021.pdf

Kartoitusprosessi alkoi jo viime syksynä, kun pyöräsuunnistussuuruus ja tämän kilpailun johtaja Tervalan Mika ajeli ”takapihaltaan” uria läpi ja keräsi GPS-dataa. Tuon datan nähdessäni, oli päivän selvää, että varsinainen urakartoitusprosessi on syytä tehdä mahdollisimman myöhään kesällä, jotta kartalla voisi merkin 825 (metsäinen alue, ajo sallittu) lisäksi käyttää meille kaikille tutumpia urakuvaussymboleita. Jokainen Lahti -Suunnistuksissa mukana ollut tietänee, että lähtöluettelon arpominen on se isoin jännityksen hetki. Se on nimittäin potti selvä, jos pääsee ekana päivänä ekana metsään.

Päijäthämäläinen rehevyys toimikin viikatteena polkujen runsauteen. Ristiriidat kartan ja maaston välillä ovat mahdollisia, sillä alue on todella suosittu liikuntapaikka eikä kartoittajaakaan tarvinnut olla yksin edes kesäyön pimeydessä. Liikkujia on joka lähtöön ja polkujen muodostuminen tai niiden esille putkahtaminen voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Vastapainoksi voi tosin todeta, että alueella voi myös häviäminen käydä nopeasti, kuten rastiprikoille on käynyt. Muista, että kartta kertoo, mistä saa ajaa!!

Tutustu uusimman standardin mukaisiin ajettavan alueen merkkeihin tiivistetysti täällä: ISMTBOM 2022 UUSI KUVAUSOHJE (pdf)

Vaikka käytössä olevaa maastoaluetta voisi luonnehtia kapeaksi ja lisäksi TV tuotannon vaikuttaneen maaston käyttöön, on sarjasta riippumatta onnistuneeseen suoritukseen tarjolla runsas valikoima erilaisia polkuja, mahdollisuuksia ja paljon valintoja. Kaikilla sarjoilla on luonnollisesti hajontaa, jonka toteutus voi poiketa eri sarjojen välillä. Maasto puolestaan pitää huolen fyysisestä hajonnasta, joten tarjolla on ollut erinomainen mahdollisuus rakentaa kokonaisvaltaisesti eri ominaisuuksia mittaavat radat. Pääsarjojen osalta on ollut tyytyminen kompromisseihin, jotta pysyttäisiin annetuissa aikaikkunoissa. Oman sarjani radalle olen puolestaan pyrkinyt loihtimaan niitä herkkuja, joita olisin itse halunnut ajaa ja fiilistellä. Onneksi Lahdessa on saunat poltettu tai niiden takana on hoikalle miehellekin vähän tilaa.

Järjestävänä tahona olemme tehneet hartia voimin ja kädet savessa töitä tarjotaksemme teille onnistumisen iloja! Kun virheettömyyteen et pääse, niin mikä on hyvä onnistunut suoritus?

Jotta jokainen teistä voisi onnistua, niin listasin muutaman ohittamattoman evästyksen Suomen oloissa erityiseen pyöräsuunnistusmaastoon, sillä voi hyvinkin olla, että se millä olet tottunut tähän asti kisat klaaraamaan, ei täällä toimi alkuunkaan! Jatkuvat muutokset ja kyky uudistua lienee läsnä myös kisan sisällä.

Ratamestarin 3 teesiä tästä: Ratamestarin 3 teesiä (pdf)

Tästä vielä ratoja ansiokkaasti testanneiden mestareiden evästykset kisa-areenalle:

Mika Tervala:  https://youtube.com/shorts/vaj78amHuy0

Samuel Pökälä: https://youtube.com/shorts/3lNQjN6aScs

KISS, KISS ja tsemppiä kisaan!

Kouvolassa 4.8.2023
Ratamestari Hannu-Pekka Pukema