Ratavalvojan lausunto

MAASTO

Vihdoinkin Salpausselän upealle ja legendaariselle hiihtokisoista tutulle alueelle on saatu pyöräsuunnistuksen arvokilpailu. Lahden hiihtopyhätön ympäristö ja harjualue kaiken asteisine ajettavine urineen luo hienon kisailuympäristön nyt ajettavalle yhteislähdön SM-kisalle, joka saa vielä poikkeuksellisen ison TV -näkyvyyden osana SM-viikkoa Lahdessa. Harjumaasto Lahden keskustan lähellä ja asutusalueiden puristuksessa on luonnollisesti täynnä pieniä polkuja, jotka täyttävät ulkoiluun ja kilpahiihtoon tehtyjen urien välit. Asfalttipinnoilla ei ajeta, vaan nyt on pohjana erilaisia hiekkapohjaisia rakennettuja väyliä, neulaspolkua juurakoin ja kivin höystettynä sekä jopa nurmipintaakin laidoilla.

OIKOMINEN ON KIELLETTY (eli kartoitetulta polulta tai ajovapaalta alueelta EI poistuta)

KARTTA

Kilpailussa käytetään tähän tapahtumaan ratamestarin huolella päivittämää 1:7500-mittakaavaista pyöräsuunnistuskarttaa A3 koossa. Kartta on uusimpien kuvausohjeiden mukaan tehty. Kielletyn alueen vinorasterin tiheyttä ja rastinumeroiden sekä -koodien korkeutta on muutettu hieman luettavuuden parantamiseksi.Tutustukaa kilpailuohjeeseen huolella.

Ajetaan siis valmiita ja kartalle hyvin, mutta osin hyvin tiheästi, kuvattuja polkuja sekä teitä.

Maasto vaatii nopeaakin reagoimista vauhdin osalta, ja suuret korkeuserot osassa ratoja vaativat monipuolista ajotaitoa ja jopa uskallusta.

Pienten polkujen havaitseminen valtaväyliltä käännyttäessä on välillä haastavaa, varsinkin kovissa vauhdeissa tasaisella tai alamäessä.

Vaikka oikominen on kielletty, niin kartalle on kiellettynä alueena merkitty maanomistajan erityisesti kieltämiä suojelualueita. Kunnioitetaan kieltoja, jotta ehkä tulevaisuudessakin saataisiin näin upeita maastoalueita käyttöömme.

RADAT

Ratamestari on loihtinut tekniset ja melko paljon rasteja sisältävät radat, joissa on haastavasti vaihtelevuutta niin ajovauhtiin, kuin suunnistukseen. Ketjua saa pidettyä kireänä alusta loppuun sekä jarrullakin käsi käy tiuhaan. Pidä katsetta myös ympäristössä huomioiden muut alueella liikkuvat, ja säilytä turvallisuus suorituksessa.

Kaikki radat sisältävät hajontaa, ja jokaisella sarjalla on kartanvaihto tai ns kääntökartta. TV-sarjat käyvät vaihtamassa karttaa kilpailukeskuksessa, ja muilla tapahtuu kartan kääntö maastossa. Myös kilpailukeskuksen läpi ajavia sarjoja on muitakin kuin ns TV-sarjat.

Toistan itseäni vielä; Lue ja omaksu kilpailuohje huolella.

Nautinnollisia kammen vääntöjä kaikille hienossa Salpparin harjumaastossa.

Mikko Niskanen